Leefstijlcoaching

Leefstijlcoaching wordt bij BPC-Fysiotherapie aangeboden in samenwerking met CIVA B.V. onder de noemer van een Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI).

Per 1 januari 2019 wordt de gecombineerde leefstijlinterventie vergoed vanuit de basisverzekering.
De GLI is een leefstijlcoach programma dat zich richt op het verwerven en behouden van een gezonde leefstijl. De interventie omvat advies over en begeleiding bij het verwerven van gezonde voedings- en eetgewoontes, een gezond beweegpatroon en hoe om te gaan met factoren die een gezonde leefstijl beïnvloeden (bijvoorbeeld stress en slaapgebrek).

Voor wie is een gecombineerde leefstijlinterventie?
Personen met overgewicht (BMI 25-30) en obesitas (BMI > 30)

Niet iedereen met overgewicht komt in aanmerking voor een GLI. Dit kan pas vanaf een matig verhoogd gewichtsgerelateerd gezondheidsrisico volgens de indicatiecriteria uit de NHG standaard Obesitas en de Zorgstandaard Obesitas.

De zorgverzekeraar CZ vergoed van een Gecombineerde Leefstijl Interventie momenteel alleen het CooL-programma. Dit programma bestaat uit individuele gesprekken en groepsbijeenkomsten die worden aangeboden door een leefstijlcoach. Ons aangeboden COOL-programma richt zich op volwassenen. Binnen het traject worden de achtergronden en oorzaken van ongezonde leefstijl samen met deelnemers bekeken en vervolgens wordt een behandeltraject doorlopen. De aanpak is gericht op het stapsgewijs aanpassen van het leefpatroon en op het bereiken van een duurzamere verandering van de leefstijl. Belangrijke thema’s zijn voeding, beweging, slaap en ontspanning. Als, na het doorlopen van het basisprogramma, blijkt dat extra begeleiding wenselijk is, kunnen deelnemers doorstromen naar een aanvullend programma.

CooL heeft een duur van 2 jaar en bestaat uit een combinatie van groepssessies en individuele gesprekken.

Het basisprogramma met 8 groepssessies gedurende 8 maanden heeft de volgende onderdelen:

  • Sessie 1: Kleine aanpassingen, groot effect
  • Sessie 2: Kom in beweging
  • Sessie 3: Lekker eten geeft structuur
  • Sessie 4: Slapen & ontspanning
  • Sessie 5: Gezond leven is plannen
  • Sessie 6: Hoe maak ik mijn acties tot een succes?
  • Sessie 7: Hoe gezond is jouw weekend?
  • Sessie 8: Hoe blijf ik in beweging?

Naast bovenstaande 8 groepsbijeenkomsten bevat het basisprogramma telkens 4 individuele gesprekken, intake en afrondend gesprek zijn hier onderdeel van. De groepsbijeenkomsten duren 90 minuten. Voor de individuele gesprekken geldt dat de in- en outtake 60 minuten duren en tussenliggende individuele gesprekken elk 45 minuten.

Om deel te kunnen nemen aan dit programma is een verwijzing van uw huisarts noodzakelijk.

In combinatie met deze leefstijlinterventie kan ook, via BPC-Fysiotherapie, actief aan verschillende gezondheidssporten worden deelgenomen.
De Gezondheidssporten die BPC-Fysiotherapie aanbiedt zijn:

Nordic Walking
Fysiofitness
Fysiofitness 55+
Hardlopen

Klik hier voor meer informatie om uw aan te melden voor de GLI en voor de eerst volgende startdata van het COOL-programma op locatie in Brunssum, Rumpenerstraat 9.